Laatste nieuws

Slijters mogen laten proeven

Category:

Geen categorie

Eindhoven, 23 mei 2012 – De Koninklijke SlijtersUnie is verheugd dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Drank- en Horecawet. In deze wet is een aanpassing opgenomen die slijters de mogelijkheid geeft hun klanten alcoholische dranken te laten proeven.

De handhaving van de wet gaat over naar de gemeenten en kan derhalve veel gerichter worden ingezet. Het toezicht kan worden verbeterd en sancties kunnen direct worden opgelegd bij overtredingen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie toont zich verheugd: … Het is goed dat gemeenten straks zelf aan zet zijn om het toezicht op de Drank- en Horecawet uit te voeren. Lokaal hebben zij het beste zicht op de problemen en kunnen maatwerk leveren om deze problemen aan te pakken!’ Tot op heden werd gedoogd dat drankverkopers ‘proeverijen’ organiseerden voor hun klanten. Vanaf 1 januari gaan gemeentes hard optreden tegen het illegaal laten proeven van alcoholische dranken op alle plaatsen waar geen slijtvergunning is afgegeven.

De Koninklijke SlijtersUnie wijst wijnspeciaalzaken op de mogelijkheid om alsnog deze slijtvergunning aan te vragen. Hiermee kunnen wijnverkopers lid worden van de SlijtersUnie en legaal laten proeven. Uiteraard moeten zij hun assortiment wel beperken tot producten die in een slijterij verkocht mogen worden.

Het laten proeven van het product bij de slijter is volgens de sector van essentieel belang, zodat de consument de beste aankoopbeslissing kan nemen. De slijterij is de enige winkel waar de consument terecht kan voor aankoop van alle soorten alcoholische dranken. ‘De slijtersbranche heeft afgelopen jaren bewezen de naleving van de Drank en Horecawet hoog in het vaandel te hebben. Inmiddels zijn in overleg met de drankenbranche bepaalde aanvullende richtlijnen opgesteld voor het verantwoord laten proeven van alcoholische dranken’ aldus Ron Andes, voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie.

Tags: