Vraag naar gediplomeerde drankendeskundigen stijgt
Nederland heeft er zestien nieuwe liquoristen bij. De diploma-uitreiking van de Liquoristenopleiding vond maandag plaats bij distilleerderij Wynand Fockink in Amsterdam. Sinds twee jaar is de belangstelling voor de studie gedistilleerde dranken flink toegenomen. Onder de geslaagden waren dit jaar niet alleen de slijterijen en horeca vertegenwoordigd, maar ook de ambachtelijke producenten.
De Liquoristenopleiding werd veertig jaar geleden opgericht onder auspiciën van de Wijnacademie. “Productkennis is echt een vereiste in de detailhandel en in de horeca. De gast of klant weet tegenwoordig precies wat hij eet en drinkt en verwacht advies van de verkoper”, vertelt Ron Andes, voorzitter van de Wijnacademie.
Voor de gedistilleerdbranche is dit diploma het hoogst haalbare. Een liquorist is de specialist bij uitstek op het gebied van gedistilleerd, bitters en likeuren. Om deel te nemen aan de opleiding is een slijtersvakdiploma, gedistilleerdbrevet of vinologendiploma vereist. Vorig jaar introduceerde de Wijnacademie jaar het gedistilleerdvignet om de drempel naar de vakopleidingen te verlagen. Deze instapcursus is niet alleen geschikt voor degene die beroepsmatig met drank te maken heeft, maar ook voor wie iets meer van sterke drank wil weten. Er is dan ook behoefte aan docenten voor de lagere niveaus. “Zo worden de nieuwe liquoristen als het ware ambassadeurs van de gedistilleerdbranche”, aldus Andes.
De volgende liquoristenopleiding start 17 oktober. Deze bestaat uit twaalf cursusdagen. Inschrijven kan tot 15 september. Er is plaats voor twintig tot dertig kandidaten. Voor informatie en aanmelding: http://www.wijnacademie.nl/liquoristen.