Laatste nieuws

Van Rijn (VWS) keert zich tegen blurring-pilot

Staatssecretaris Van Rijn roept de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op om de ‘blurring-pilot’, een proef waarin allerlei mengvormen van winkel en horeca worden gedoogd, niet in de huidige vorm van start te laten gaan. Het experiment is in strijd met de Drank- en Horecawet, stelt Van Rijn in een brief aan de VNG.
Eind oktober vroeg de VNG gemeenten om deel te nemen aan de pilot waarin de grenzen van de Drank- en Horecawet worden opgezocht. De blurring-pilot laat zich het beste uitleggen in voorbeelden als een kledingzaak die wijn gaat verkopen, de kapper die een alcoholische versnapering aanbiedt tijdens het wachten en een café die een doos wijn verkoopt voor thuisgebruik. De VNG wil dat deze mengvorm bij wijze van experiment in maximaal vijftig gemeenten wordt gedoogd.
In eerder overleg tussen VNG en het ministerie van Volksgezondheid is benadrukt dat de uitvoering binnen de kaders van de wet moet plaatsvinden. In de brief aan de VNG stelt staatssecretaris Van Rijn nu dat de Drank- en Horecawet geen ruimte biedt voor experimenten. Volgens de wet is het mengen van retail met horeca verboden. Ook kunnen de mogelijkheden om alcohol te verstrekken en te schenken niet worden verruimd. Als ondernemers experimenten aangaan buiten de kaders van de Drank- en Horecawet, zijn zij in overtreding, aldus Van Rijn.

Brief-aan-vng-over-pilot-blurring

Beantwoording-kamervragen 1

Beantwoording-kamervragen 2

 

 

 

 

 

 

Tags: