Laatste nieuws

Ageviewer krijgt gelijk van rechter

Supermarktketen Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) zijn door de rechter gesommeerd om een schadevergoeding te betalen aan de maker van het leeftijdscontrolesysteem Ageviewer. Volgens de rechtbank hebben Jumbo en CBL de mededingingswet overtreden.

De Hollandsche Exploitatie Maatschappij (HEM) bedacht en ontwikkelde in 2007 het leeftijdscontrolesysteem Ageviewer, waarmee met behulp van een camera en een centrale controlekamer op afstand kan worden bepaald of iemand oud genoeg is om alcohol en tabak te kopen. HEM staakte eind september de werkzaamheden omdat er sprake zou zijn van kartelvorming bij de supermarkten. Zij zouden gezamenlijk hebben besloten geen zaken te doen met Ageviewer; volgens bestuursvoorzitter Dirk Benshop omdat het systeem te goed zou werken. Supermarkten kunnen geen alcohol meer verkopen aan jongeren en dat scheelt omzet, meende Benschop die daarop naar de rechter stapte.
De rechtbank in Den Haag heeft HEM in het gelijk gesteld. Jumbo en CBL (waarbij 25 supermarktketens zijn aangesloten) handelden in strijd met de Mededingingswet. Hoe hoog de schade is die zij moeten betalen, is nog niet bekend. Ageviewer laat op haar website weten de controleactiviteiten te willen hervatten. Jumbo heeft gezegd in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. De afweging is zelfstandig genomen, zonder afspraken met andere supermarkten, stelt de supermarkt.

 

Tags: