Search
Close this search box.

Het kabinet wil een einde maken aan de mogelijkheid om via uitgestelde betaling, ook bekend als “buy now pay later” (BNPL), alcohol te kopen bij online slijterijen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) waarschuwt dat als deze praktijk niet vrijwillig stopt, er wettelijke maatregelen zullen volgen.

BNPL is een snelgroeiende online betaalmethode waarmee consumenten hun aankopen met 30 tot 60 dagen kunnen uitstellen. Steeds meer online slijterijen, zoals Gall&Gall en Drankgigant.nl, maken gebruik van deze diensten, wat organisaties zoals Jellinek en het Trimbos Instituut zorgwekkend vinden. Deze betaaloptie verlaagt de drempel om alcohol te kopen, wat in strijd is met het Nederlandse preventiebeleid dat juist gericht is op het bemoeilijken van alcoholaankoop.

Van Ooijen deelt deze zorgen, vooral omdat BNPL de kans vergroot dat kwetsbare groepen meer alcohol bestellen, wat kan leiden tot meer alcoholgerelateerde schade. Hij roept online slijterijen op om alternatieven te zoeken voor BNPL en waarschuwt dat als de sector zelf geen actie onderneemt, het kabinet regelgeving zal overwegen.

Bij de herziening van de Alcoholwet in 2021 was er nog geen aandacht voor BNPL, maar door de snelle opkomst van deze betaalmethode wordt nu duidelijk dat het kabinet niet voorbereid was op de risico’s. Uit onderzoek blijkt dat tot 20% van de BNPL-gebruikers betalingsproblemen ondervindt, waarbij vooral jongeren kwetsbaar zijn.

Lees hier het originele bericht